Traditie

 


  1. 's zondags wordt eerst de hoofdman en daarna de koning afgehaald.  Maandag wordt eerst de koning en daarna de hoofdman afgehaald.
     
  2. De koningsvogel wordt op de wip gezet door de oudste (in leeftijd) gildebroeder woonachtig op den Dries, de hoofdman en de afgaande koning.  Daarna wordt de afgaande koning ontdaan van muts en braak onder tromgeroffel.
     
  3. De nieuwe koning geflankeerd door de hoofdman neemt vooraan plaats in de kerk.  De koningin wordt pas koningin na het lof, bij de afhaling thuis.  Daar krijgt zij de mantel omhangen en wordt zij gekroond.
     
  4. Het kleine boeketje van de koningin wordt door de gilde besteld.
     
  5. De mantel en het kroontje van de afgaande koningin moeten tijdig ter beschikking zijn bij de knaap.  (14 uur terugbezorgen aan de knaap)
     
  6. Het lof: (volgorde)
    Wikipedia: Het lof is de benaming voor een katholieke gebedsdienst met zang, waarbij het Allerheiligste (de heilige Hostie na de consecratie) aanbeden wordt. De gewoonte om lof te houden dateert uit de 13de eeuw en werd wijd verspreid in de 15de en 16de eeuw op zondagen en kerkelijke feestdagen.

    Gebruikelijke gezangen tijdens het lof zijn de beroemde hymnen die worden toegeschreven aan de heilige Thomas van Aquino: Adoro te devote en Tantum Ergo. Ook bekend is het Ave verum corpus.

    Tijdens de Tweede Beeldenstorm na 1965 in de tweede helft van de 20ste eeuw nam de gewoonte op vele plaatsen af of verdween geheel uit de parochiekerken.

     
Geschiedenis > Traditie